4 personer, ca 1 tim
Ugn 200°

Pasta med aubergine.
Detta är ett klassiskt recept från Catania (Sicilien).
I originalreceptet ska det vara ricotta, jag kunde inte hitta en bra ricotta här, så jag använde 2 mozzarelle istället.

Ingredienser

2 st aubergine (ca 800 g)
2 msk salt
1 dl olivolja
400 g pasta (penne)
1 st gullök
3 st vitlöksklyftor
1 ⁄2 dl olivolja
1 burk krossade tomater
1 burk skalade tomater
1 krm salt
1 msk socker
1 krm svartpeppar
2 dl finriven parmesan
250 g ricotta eller 2 st mozzarelle
1 kruka färsk basilika

Tillagning

Skölj och skär auberginen i 1/2 cm tjocka tärningar. Låt ligga på ett fat i 20 minuter med lite salt ovanpå. Skölj av saltet snabbt och torka av med hushållspapper, så det inte fräser med oljan.

Stek aubergine i en egen panna med olivolja tills de får fin färg.

Förbered tomatsås. Fräs först vitlöksklyftor och gullök. Lägg sedan i tomatsås, salt, socker och basilika. Låt koka långsamt i ca 25 min.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

Blanda pastan med tomatsåsen, auberginen och hälften av ricottan (eller mozzarella).

Häll upp i en ungsform, lägg på resten av osten ovanpå och grädda i ugnen (200°) i 25 minuter.